//

Placuszki z kurczaka

Placuszki, o których napiszę są wspaniałym urozmaiceniem dla tych, którym znudziła się tradycyjna forma kurczaka. Przepisu nauczyła mni mamuśka, a mamuśkę ciocia. Najwięcej czasu zajmuje tylko usmażenie placuszków, za to reszta to tzw. betka, każdy, nawet największy kuchenny laik da sobie z nimi radę.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
10 sztuk
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
60


Potrzebujemy:
1 pierś z kurczaka (dwa pojedyncze filety)
1 łyżkę mąki ziemniaczanej
1 łyżkę majonezu
1 jajko
przyprawa do kurczaka z curry





Piersi kury umyć, oczyścić z wszelkich kostek i tłuszczu i pokroić w kostkę 1×1 cm. Kawałki kurczaka przyprawić przyprawą do kurczaka, wg uznania, ale trzeba uważać, by mięso nie było potem za słone.

Do miski wsypać mąkę ziemniaczaną, wbić jajko i dodac łyżkę majonezu, dokładnie wymieszać, a do gotowej mieszanki włożyć kawałki kurczaka. Całość dokładnie wymieszać, tak, żeby cały kurczak był pokryty ciastem i odstawić na min. 30 minut do lodówki.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, ale niezbyt mocno, żeby placuszki się nie spaliły.

Dużą łyżką nabierać ciasto i kłaść na patelnię, smażyć na średnim ogniu, aż się ładnie zarumienią z obu stron.

Placuszki można podawać zamiast schabowego z ziemniaczkami i mizerią, ale można również zrobić je bez dodatków, alb np. podać do nich sos czosnkowy.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!