Placuszki z łososiem



- 100g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 140ml mleka
- 80g wędzonego na zimno łososia w plastrach
do podania:
- 100g kremowego serka kanapkowego
- 3 łyżki posiekanego koperku
- kilka kropelek soku z cytryny
- szczypta soli i świeżo mielonego, czarnego pieprzu do smaku

Do miski przesiać mąkę z proszkiem i solą, zrobić dołek i wbić jajko. Zacząć mieszać i stopniowo wlewać mleko, dodać też olej i wymieszać na jednolitą masę. Łososia pokroić w drobne kawałki, dodać do ciasta i wymieszać, odstawić na co najmniej 15 minut.
Wymieszać serek z koperkiem, sokiem z cytryny i przyprawami, odstawić.
Dobrze rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką, nakładać pełną łyżkę ciasta, lekko je rozprowadzać, tworząc okrągłe placuszki, smażyć aż z wierzchu pojawią się pęcherzyki, wtedy obrócić na drugą stronę i jeszcze chwile smażyć. Placuszki podawać od razu, na ciepło, z przygotowanym serkiem, można je również dodatkowo skropić sokiem z cytryny.
Przepis znalazłam na stronie Chop it like it’s hot.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!