Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym



1 wieprzowa polędwiczka
sól, świeżo mielony czarny pieprz
oliwa
Sos:
180g świeżych kurek
1 średnia, biała cebula
3 łyżki masła
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz czarny świeżo mielony do smaku
200ml śmietanki kremówki (18% lub 30%)

Polędwiczkę opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić na plastry (medaliony) grubości ok. 1,5 – 2 cm, ułożyć na płasko i delikatnie rozgnieść spodem dłoni, z obu stron oprószyć solą i pieprzem i posmarować oliwą, odstawić.
Kurki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i oczyścić, większe posiekać, a mniejsze zostawić w całości. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle, dodać kurki, oprószyć szczyptą soli i dusić aż odparuje z nich płyn. Wlać śmietankę, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku i podgrzewać aż sos lekko zgęstnieje, zestawić z ognia.
Patelnię grillową mocno rozgrzać, położyć plastry polędwiczki i smażyć z każdej strony ok. 2 minut – aż się zarumienią. Usmażone mięso włożyć do sosu, podgrzewać razem ok. 2 minut, a następnie podawać od razu.
To danie polecam podać z kaszą gryczaną i buraczkami marynowanymi.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!