Polędwiczka wieprzowa w sosie whiskey
1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500g)
oliwa z oliwek
sól, pieprz czarny świeżo mielony
1 cebulka szalotka
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego chilli lub 1/2 łyżeczki mielonego
1 łyżeczka listków tymianku świeżego (opcjonalnie może być suszony)
80ml Whiskey (1/3 szklanki)
100ml śmietanki kremówki 18% lub 30%
mały pęczek natki pietruszki
Polędwiczkę opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i oczyścić z białych błonek, pokroić w dość grube plastry (w poprzek) ok. 2 cm grubości, delikatnie rozpłaszczyć dłonią. Polędwiczki z obu stron oprószyć solą, pieprzem i nasmarować oliwą, odstawić.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, chilli (jeśli dodajemy) również drobno posiekać, tymianek oderwać z gałązek.
Na rozgrzanej patelni położyć polędwiczki i smażyć aż zarumienią się od spodu – ok. 2 min., obrócić, dodać cebulę, czosnek, chilli i tymianek, a kiedy mięso zarumieni się z drugiej strony – ok. 2 min, na patelnię dookoła niego wlać whiskey i gotować 2-3 minuty. Zmniejszyć ogień na średni, wlać śmietankę i gotować całość ok. 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
Na samym końcu wymieszać sos i mięso z posiekaną natką pietruszki. Podawać od razu.
Przepis znalazłam na blogu Pauliny – Buszująca w kuchni.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!