Pomarańczowe placuszki na maślance



150g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody
4 łyżki cukru
skórka starta z 1 pomarańczy
1 jajko
250ml maślanki
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżka oleju
coś do podania: np. mascarpone, świeże owoce, syrop klonowy

Wymieszać suche składniki w jednej misce, dodać skórkę z pomarańczy i cukier. W drugiej misce roztrzepać jajko z olejem, sokiem pomarańczowym i maślanką. Połączyć suche składniki z mokrymi tak, by powstało gęste ciasto bez grudek.
Nalewać na suchą, dobrze nagrzaną patelnię, porcje ciasta i obracać placek, kiedy na surowym wierzchu zaczną pojawiać się pęcherzyki, smażyć jeszcze ok. 1 minuty. Usmażone placuszki podać z ulubionymi dodatkami.
Przepis znalazłam na blogu The Recipe Critic.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!