Pomidory kiszone



Co włożyć do słoika? W zależności od wielkości, ale załóżmy, że mamy słoiki po 500ml:
- 1 mały ząbek czosnku - przekrajamy na pół
- gałązkę kopru z nasionami (tzw. "baldachimek"), również dzielimy na pół
- kawałeczek korzenia chrzanu
- koktajlowe pomidorki lub inne, drobne pomidory - jeśli mamy duże słoje, to można użyć pomidorów lima
Zalewa:
- 1 litr wrzącej, świeżo przegotowanej wody
- 2 czubate łyżki grubej, kamiennej soli, niejodowanej (40g)

Na spód każdego słoika włożyć pół ząbka czosnku, pół gałązki kopru i kawałek chrzanu, poukładać pomidory, dość ciasno, a na wierzch położyć pozostałą część ząbka czosnku, gałązki kopru i kawałeczek chrzanu.
Odmierzyć wodę w miarce, wsypać odpowiednią ilość soli i mieszać, aż się rozpuści, gorącą zalewą zalać pomidory tak, by były przykryte, słoiki dobrze zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej tydzień – po tym czasie woda powinna zmętnieć, a pokrywki być wybrzuszone. Nakrętki mocno podokręcać i wstawić słoiki w chłodne, zaciemnione miejsce.
Zobacz też inne przepisy na wytrawne przetwory:
Kiszone pomidory to moja propozycja do psiankowatej akcji:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!