Pomidory w słoikach
10-12 kg pomidorów
1/3 pomidorów umyć sparzyć wrzątkiem, wykroić twarde części, obrać ze skóry, przekroić i pozbawić gniazd nasiennych. Tak przygotowane pomidory włożyć do garnka z grubym dnem, gotować 30 minut i zmiksować na mus.
Pozostałe pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i powykrajać twarde części.
Pomidory wkładać ciasno do słoików (dla 2-3 osób spokojnie wystarczą słoiki 0,5 l, a dla dużej rodziny użyć 1-litrowych) i zalewać gorącym musem. Sloiki zakręcać (ale nie dokręcać), wstawić do kąpieli wodnej i pasteryzować – 30 minut od momentu zagotowania wody.
Gorące słoiki wyjmować, mocno dokręcać i stawiać do góry dnem, zostawić tak do momentu wystudzenia.
Tak przygotowane pomidory wystarczy potem tylko otworzyć i dodać do bulionu.
Jeżeli lubimy i robimy zupę z różnymi przyprawami (np. lubczykiem czy bazylią to możemy je również dodać do słoików, ale najlepiej będzie dodać świeże zioła w czasie przygotowywania zupy).
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!