//

Pomidory w słoikach

Największą nagrodą dla mnie, za trud poświęcony przy przygotowywaniu przetworów jest uczucie, kiedy w środku zimy otwieram taki słoik i czuję wspanialy zapach lata. To cudowne mieć możliwość zamknięcie go >>lata<< w słoiku i przypomnienia sobie jego smaku, gdy dawno już się skończyło. Te pomidory świetnie nadają się na zupę i na sos, robimy je już od wielu lat i zawsze się sprawdzają.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
kilka słoików
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
80
Czas całkowity (min):
140


10-12 kg pomidorów





1/3 pomidorów umyć sparzyć wrzątkiem, wykroić twarde części, obrać ze skóry, przekroić i pozbawić gniazd nasiennych. Tak przygotowane pomidory włożyć do garnka z grubym dnem, gotować 30 minut i zmiksować na mus.

Pozostałe pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i powykrajać twarde części.

Pomidory wkładać ciasno do słoików (dla 2-3 osób spokojnie wystarczą słoiki 0,5 l, a dla dużej rodziny użyć 1-litrowych) i zalewać gorącym musem. Sloiki zakręcać (ale nie dokręcać), wstawić do kąpieli wodnej i pasteryzować – 30 minut od momentu zagotowania wody.

Gorące słoiki wyjmować, mocno dokręcać i stawiać do góry dnem, zostawić tak do momentu wystudzenia.

Tak przygotowane pomidory wystarczy potem tylko otworzyć i dodać do bulionu.

Jeżeli lubimy i robimy zupę z różnymi przyprawami (np. lubczykiem czy bazylią to możemy je również dodać do słoików, ale najlepiej będzie dodać świeże zioła w czasie przygotowywania zupy).



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pomidory w słoikach