//

Popękane ciasteczka cytrynowe

Cudownie aromatyczne i wspaniale cytrynowe... takie właśnie są te ciasteczka, ponadto są mięciutkie i mało słodkie, co uważam za ich kolejne zalety. Wygląd mówi sam za siebie. Ciasteczka cytrynowe dawno chodziły za mną, ale kilka dni zajęło mi dojście do tego, jak można je wykonać.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12 sztuk
Czas przygotowania (min):
25
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
40 + chłodzenie


50g białej czekolady
2 łyżki masła
80g białego cukru
1 jajko
starta skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego lub soku z cytryny
ok. 180g mąki (należy kontrolować jej ilość, ciasto powinno być dość zwarte)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do obtaczania





Czekoladę i masło rozpuścić w misce umieszczonej na garnku z wodą (w tzw. „kąpieli wodnej”), odstawić.

Jajko ubić z cukrem na puszystą masę, dodać startą skórkę z cytryny i ekstrakt (lub sok), cały czas miksując wlewać masę czekoladowo-maślaną.

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, zmiksować z mokrymi składnikami, aż ciasto będzie mocno zwarte (może być odrobinę „ciągliwe”). Wstawić masę do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie nastawić piekarnik na 170 stopni, wyłozyć blachę papierem do pieczenia. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w cukrze pudrze, układać na blasze (na standardową powinno wejść 12 ciasteczek), ciasteczka lekko rozchodzą się w trakcie pieczenia.

Wstawić blachę do piekarnika i piec ok. 13 minut, po upieczeniu wyjąć blachę z piekarnika, zostawić na 5 minut i po tym czasie przełożyć ciasteczka na kratkę by przestygły.

Przepis z przyjemnością zgłaszam do akcji
Panti „Tęcza Smaków” w kategorii ŻÓŁTY:



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Popękane ciasteczka cytrynowe
  • Popękane ciasteczka cytrynowe