Popękane ciasteczka cytrynowe
50g białej czekolady
2 łyżki masła
80g białego cukru
1 jajko
starta skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego lub soku z cytryny
ok. 180g mąki (należy kontrolować jej ilość, ciasto powinno być dość zwarte)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do obtaczania
Czekoladę i masło rozpuścić w misce umieszczonej na garnku z wodą (w tzw. „kąpieli wodnej”), odstawić.
Jajko ubić z cukrem na puszystą masę, dodać startą skórkę z cytryny i ekstrakt (lub sok), cały czas miksując wlewać masę czekoladowo-maślaną.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, zmiksować z mokrymi składnikami, aż ciasto będzie mocno zwarte (może być odrobinę „ciągliwe”). Wstawić masę do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie nastawić piekarnik na 170 stopni, wyłozyć blachę papierem do pieczenia. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w cukrze pudrze, układać na blasze (na standardową powinno wejść 12 ciasteczek), ciasteczka lekko rozchodzą się w trakcie pieczenia.
Wstawić blachę do piekarnika i piec ok. 13 minut, po upieczeniu wyjąć blachę z piekarnika, zostawić na 5 minut i po tym czasie przełożyć ciasteczka na kratkę by przestygły.
Przepis z przyjemnością zgłaszam do akcji
Panti „Tęcza Smaków” w kategorii ŻÓŁTY:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!