Precle



Precle:
320ml ciepłej wody
25g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
620g mąki pszennej
60g miękkiego masła
Do parzenia:
2,5 litra wody
4 łyżki sody oczyszczonej
Na wierzch:
50g rozpuszczonego masła
sól gruboziarnista

Wymieszać wodę, cukier i drożdże, odstawić na 15 minut do spienienia, dodać resztę składników i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 8 części i z każdej uformować wałek, a z wałka kształt precla, układać je obok siebie.
W garnku doprowadzić do wrzenia wodę z sodą i parzyć precle po 2-3 sztuki przez 30 sekund z dołu i góry. Precle wyjmować, odsączać z wody i układać na papierze do pieczenia.
Nastawić piekarnik na 190 stopni.
Sparzone precle posmarować rozpuszczonym masłem i oprószyć solą gruboziarnistą, wstawić blachę do piekarnika i piec 15-20 minut, aż precle upieką się na ciemnozłoty kolor. Studzić na kratce.
Do precli polecam dip serowy.
Przepis ze strony „Smells Like Home„.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!