//

Precle

Do precli przymierzałam się od dawna, ale jakoś nie było okazji, by je zrobić. Skorzystałam więc z chwili wolnego czasu, wysłałam Ukochanego do sklepu po piwo i upiekłam precle. Wyszły... wyszły... hmm... wspaniałe! Z zewnątrz z chrupiącą, zapieczoną skróką i delikatnym, mięciutkim miękiszem wewnątrz. Są po prostu fantastyczne! Świetnie jest podać do nich dip serowy albo inny ulubiony, no i oczywiście najlepiej smakują do - wspomnianego wcześniej - piwa.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8 sztuk
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
50


Precle:
320ml ciepłej wody
25g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
620g mąki pszennej
60g miękkiego masła

Do parzenia:
2,5 litra wody
4 łyżki sody oczyszczonej

Na wierzch:
50g rozpuszczonego masła
sól gruboziarnista





Wymieszać wodę, cukier i drożdże, odstawić na 15 minut do spienienia, dodać resztę składników i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 8 części i z każdej uformować wałek, a z wałka kształt precla, układać je obok siebie.

W garnku doprowadzić do wrzenia wodę z sodą i parzyć precle po 2-3 sztuki przez 30 sekund z dołu i góry. Precle wyjmować, odsączać z wody i układać na papierze do pieczenia.

Nastawić piekarnik na 190 stopni.

Sparzone precle posmarować rozpuszczonym masłem i oprószyć solą gruboziarnistą, wstawić blachę do piekarnika i piec 15-20 minut, aż precle upieką się na ciemnozłoty kolor. Studzić na kratce.

Do precli polecam dip serowy.

 

Przepis ze strony „Smells Like Home„.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Precle
  • Precle
  • Precle