Przepyszna ratatuja (ratatouille)
1 puszka pomidorów krojonych, bez skóry
1 cebula szalotka
2 ząbki czosnku
1 młody, nieduży bakłażan
2 małe, młode cukinie
1 czerwona papryka
1 cały ser Camembert (ok. 130-150g)
oliwa
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz czarny do smaku
Bakłażana pokroić na plastry 1cm grubości, każdy plaster oprószyć solą i położyć na ręczniku papierowym, odstawić na około 30 minut, a następnie osuszyć i pokroić każdy plaster na ćwiartki.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić wzdłuż na paski, skórę posmarować oliwą i usmażyć na patelni grillowej do momentu, aż pojawią się przypieczone paski, zdjąć na talerz, odłożyć.
Zamykane naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, przełożyć do niego pomidory z puszki, dodać do nich szczyptę soli i pieprzu oraz zioła prowansalskie. Cebulę posiekać w piórka, czosnek w plasterki, zeszklić na oliwie, dodać do pomidorów. Na tej samej patelni przesmażyć bakłażana, aż lekko zmięknie, dodać do pomidorów, zamieszać.
Nastawić piekarnik na 190°C, góra/dół.
Paprykę pokroić w mniejsze kawałki i również dodać do pomidorów, zamieszać. Camembert połamać w palcach na spore kawałki i ułożyć pomiędzy warzywami.
Cukinię pokroić w 1cm plasterki i ułożyć naprzemiennie na wierzchu warzyw, oprószyć solą. Naczynie zamknąć i wstawić do piekarnika. Piec około 45 minut. Podawać od razu, najlepiej ze świeżą bułeczką :)
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!