//

Przepyszna ratatuja (ratatouille)

Nie wygląda może ładnie... ale obiecuję, że to jedna z najlepszych zapiekanek, jakie przyjdzie Wam kiedykolwiek zjeść. Co prawda na moim blogu podawałam Wam już przepis na ratatuję przekładaną (z plasterków warzyw), ale tamten przepis zostawcie jako popisowe danie przed gośćmi. A ten zachowajcie tylko dla siebie - co nie będzie trudne, bo jak jej spróbujecie, nie będziecie chcieli dzielić się nią z nikim innym :) Ratatuja wydaje się być skomplikowana, ale tak naprawdę robi się ją i szybko i łatwo. A efekt jest wart każdego grama bakłażana :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 4 osób
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
45
Czas całkowity (min):


1 puszka pomidorów krojonych, bez skóry
1 cebula szalotka
2 ząbki czosnku
1 młody, nieduży bakłażan
2 małe, młode cukinie
1 czerwona papryka
1 cały ser Camembert (ok. 130-150g)

oliwa
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz czarny do smaku





Bakłażana pokroić na plastry 1cm grubości, każdy plaster oprószyć solą i położyć na ręczniku papierowym, odstawić na około 30 minut, a następnie osuszyć i pokroić każdy plaster na ćwiartki.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić wzdłuż na paski, skórę posmarować oliwą i usmażyć na patelni grillowej do momentu, aż pojawią się przypieczone paski, zdjąć na talerz, odłożyć.

Zamykane naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, przełożyć do niego pomidory z puszki, dodać do nich szczyptę soli i pieprzu oraz zioła prowansalskie. Cebulę posiekać w piórka, czosnek w plasterki, zeszklić na oliwie, dodać do pomidorów. Na tej samej patelni przesmażyć bakłażana, aż lekko zmięknie, dodać do pomidorów, zamieszać.

Nastawić piekarnik na 190°C, góra/dół.

Paprykę pokroić w mniejsze kawałki i również dodać do pomidorów, zamieszać. Camembert połamać w palcach na spore kawałki i ułożyć pomiędzy warzywami.

Cukinię pokroić w 1cm plasterki i ułożyć naprzemiennie na wierzchu warzyw, oprószyć solą. Naczynie zamknąć i wstawić do piekarnika. Piec około 45 minut. Podawać od razu, najlepiej ze świeżą bułeczką :)



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Przepyszna ratatuja (ratatouille)