Pudding ryżowy z truskawkami
Pudding:
1 torebka (100g na sucho) ugotowanego ryżu
100ml mleka
100ml słodkiej śmietanki 18% (lub 12%)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
1 laska wanilii
Sos truskawkowy:
200g świeżych truskawek
150ml zimnej wody
2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
Ryż umieścić w rondelku, dodać ziarenka wydrążone z laski wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w zimnym mleku, wymieszać ze śmietanką i wlać do żółtek. Całość wlać do ryżu, postawić rondel na ogniu i gotować na średnim gazie, często mieszając.
Pudding będzie gotowy, kiedy gorący zgęstnieje – nie można podgrzewać go zbyt długo, ponieważ żółtka mogą się zwarzyć. Zestawić z ognia.
Truskawki pokroić w plasterki, dodać cukier. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w zimnej wodzie i wlać do truskawek, postawić na ogniu i podgrzewać, mieszając, aż z całości powstanie gęsty, owocowy kisiel – truskawki trochę zbledną, ale powinny pozostać w kawałkach. Połowę sosu nałożyć na dno pucharków, wyłożyć cały pudding i wierzch polać resztą sosu.
Pudding można podawać na gorąco i na zimno.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!