Pulpety w sosie koperkowym



500g mielonego mięsa (może być wieprzowe, wieprzowo-wołowe, drobiowe)
3 czubate łyżki bułki tartej
1 jajko
sól, pieprz
1-1,5 litra bulionu (wywaru, rosołu, etc.)
Przepis na sos:
200ml śmietanki 30%
2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
dwa duże pęczki koperku (miara pęczka: jak sklepowy)

Do miski wsypać bułkę tartą, wbić jajko, dodać sól i pieprz i całość wymieszać, dodać mięso i całość wyrobić bardzo dokładnie, przez około 10 minut (polecam wyrabianie w czystej, lateksowej rękawiczce).
W garnku zagrzać bulion. Z masy mięsnej nabierać porcje i formować kuleczki, wkładać je do garnka. Po ulepieniu wszystkich kuleczek, zwiększyć ogień pod garnkiem i gotować je około 15-20 minut (w zależności od wielkości).
Puleciki wyjąć łyżką na talerz, a bulion z szumowinami przecedzić przez sito do innego garnka lub na chwilę do miski i z powrotem wlać do garnka.
W niewielkiej ilości śmietanki rozprowadzić mąkę ziemniaczaną, aż się rozpuści, dodać resztę śmietanki i całość wlać do garnka z bulionem, energicznie mieszając, zacząć podgrzewać ponownie.
Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać, dodać do sosu, który powinien już powoli gęstniej, zamieszać. Kiedy sos zgęstnieje włożyć do niego pulpeciki i podgrzewać jeszcze jakieś 5 minut razem.
Pulpety podawać same lub z gotowanymi ziemniakami i dowolną, ulubioną surówką.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!