Pulpety w sosie pieczarkowym
Pulpety:
500g mięsa mielonego
3 łyżki bułki tartej
2 jaja
sól, pieprz czarny do smaku
(dodałam 50g gotowanej marchewki z rosołu)
1 litr bulionu
Sos:
3 łyżki masła
3 czubate łyżki mąki pszennej
500g oczyszczonych, obranych pieczarek
100g białej cebulki
sól, pieprz czarny do smaku
80ml słodkiej śmietanki 18%
700ml bulionu (z gotowania pulpetów)
Mięso umieścić w misce, dodać resztę składników i bardzo dokładnie wyrobić jednolitą masę. Z masy formować 16 kuleczek i ułożyć je obok siebie na blacie/desce.
W garnku zagrzać bulion i do wrzącego delikatnie wkładać pulpety, gotować na małym ogniu około 20 minut. Po ugotowaniu odlać 700ml bulionu do miarki.
Cebulkę posiekać w drobną kosteczkę. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę, zeszklić. Pieczarki pokroić w paseczki i dodać do pieczarek, oprószyć pieprzem i solą i smażyć, aż zmiękną i puszczą sok. Kiedy tak się stanie, oprószyć z wierzchu mąką, zamieszać i od razu wlać bulion, podgrzewać, aż całośc zgęstnieje.
Na samym końcu wlać śmietankę, zamieszać i dodać pulpeciki i podgrzewać całość chwilę, podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!