Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety:
500g mięsa mielonego
3 łyżki bułki tartej
2 jaja
sól, pieprz czarny do smaku
(dodałam 50g gotowanej marchewki z rosołu)
1 litr bulionu
Sos:
25g masła
25g mąki pszennej
500ml soku pomidorowego
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
łyżka posiekanej pietruszki
Mięso umieścić w misce, dodać resztę składników i bardzo dokładnie wyrobić jednolitą masę. Z masy formować 16 kuleczek i ułożyć je obok siebie na blacie/desce.
W garnku zagrzać bulion i do wrzącego delikatnie wkładać pulpety, gotować na małym ogniu około 20 minut.
Na patelni rozgrzać masło, dodac mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać sok poomidorowy i mieszać do zgęstnienia sosu. Kiedy sos zgęstnieje w misce wymieszać kwaśną śmietanę z chochelką sosu pomidorowego i wlać całość do sosu na patelni, dodać posiekaną pietruszkę i pulpeciki, dobrze zamieszać i podawać gorące z ziemniaczkami.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!