//

Pulpety w sosie pomidorowym


Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
50


Pulpety:
500g mięsa mielonego
3 łyżki bułki tartej
2 jaja
sól, pieprz czarny do smaku
(dodałam 50g gotowanej marchewki z rosołu)
1 litr bulionu

Sos:
25g masła
25g mąki pszennej
500ml soku pomidorowego
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
łyżka posiekanej pietruszki





Mięso umieścić w misce, dodać resztę składników i bardzo dokładnie wyrobić jednolitą masę. Z masy formować 16 kuleczek i ułożyć je obok siebie na blacie/desce.

W garnku zagrzać bulion i do wrzącego delikatnie wkładać pulpety, gotować na małym ogniu około 20 minut.

Na patelni rozgrzać masło, dodac mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać sok poomidorowy i mieszać do zgęstnienia sosu. Kiedy sos zgęstnieje w misce wymieszać kwaśną śmietanę z chochelką sosu pomidorowego i wlać całość do sosu na patelni, dodać posiekaną pietruszkę i pulpeciki, dobrze zamieszać i podawać gorące z ziemniaczkami.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pulpety w sosie pomidorowym
  • Pulpety w sosie pomidorowym
  • Pulpety w sosie pomidorowym