Puszysta babka cytrynowa (bezglutenowa)
5 jaj średniej wielkości
1 szklanka drobnego cukru (do wypieków)
1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bezglutenowego)
aromat cytrynowy (lub skórka otarta z 1/2 cytryny)
200g masła
Dużą formę do babki (co najmniej 2,5 litra) wysmarować masłem i wysypać (bezglutenową) bułką tartą lub mąką. Piekarnik nastawić na 160°C góra/dół.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić w rondlu.
Do misy miksera wbić jajka, miksować aż powstanie puszysta masa, następnie stopniowo, małymi porcjami, wsypywać cukier, cały czas miksując, ubijać do powstania gęstej, bardzo puszystej, jasnej masy. Następnie wlać aromat (lub dodać skórkę), powoli miksując, wsypywać mieszankę mączną, zmiksować do połączenia, a następnie wlewać gorące masło, zmiksować znów do połączenia.
Masę przelać do przygotowanej formy, do wysokości 2/3 (ciasto dość mocno rośnie). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut, a następnie zwiększyć temperaturę do 170°C i piec jeszcze 20-30 minut, aż do tzw. suchego patyczka.
Upieczoną babkę wyjąć, lekko stuknąć spodem formy o blat, a po kilku minutach przełożyć na kratkę i pozwolić jej ostygnąć.
Przepis znalazłam na blogu Doroty „Moje Wypieki„.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!