Pyzy ziemniaczane z mięsem
Masa ziemniaczana:
700g surowych, obranych ziemniaków (ugotować 400g, 300g zetrzeć na tarce)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 żółtko
mąka do podsypania
Nadzienie:
350-400g gotowanego mięsa z kurczaka
1 cebula
2 łyżki oleju
1 jajko
sól, pieprz
Okrasa:
125g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
1 średnia biała cebulka
2-3 łyżki oleju
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki odcedzić i całkowicie ostudzić. Resztę surowych ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub na specjalnej do tarcia ziemniaków, umieścić na sicie o drobnych oczkach i postawić je na misce, odcisnąć bardzo mocno i zostawić na jakieś 15 minut, aż odciekną.
Cebulkę obrać, przesmażyć na 2 łyżkach oleju, aż się zarumieni. Mięso i cebulkę zmielić dwukrotnie w maszynce ze średnim sitkiem, dodać do nich jajko, sól i pieprz do smaku, bardzo dokładnie wyrobić.
Kiedy ziemniaki na sicie odciekną, wylać energicznym ruchem płyn z miski pod sitem i zostawić skrobię, która ostała się na dnie, dołożyć do niej surowe ziemniaki, przecisnąć również przez praskę ziemniaki ugotowane. Dodać obydwie mąki i żółtko i dokładnie wyrobić gładką, jednolitą masę.
Podzielić masę ziemniaczaną i mięsną na równe 8 części. Ręce maczać w mące, brać porcję masy ziemniaczanej i formować z niej placek o dużej średnicy, nakładać nadzienie, zaklejać i formować zgrabne, aczkolwiek duże, okrągłe pyzy, układać je na blacie lub desce oprószonej mąką.
W dużym, szerokim garnku zagotować wodę z solą, a kiedy będzie wrzeć, włożyć wszystkie kluski i gotować około 20 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Kiedy już się ugotują, wlać do dużej miski lodowatą wodę, przełożyć do niej kluski łyżką cedzakową i od razu przełożyć je na talerz. Podawać polane śmietaną kwaśną lub okrasą z boczku i cebulki.
Moje pyzy chętnie zgłaszam do akcji Jaśka Kuronia – „Polskie smaki w kuchni Kuronia„.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!