Racuszki dyniowe



225ml mleka
1/2 szklanki puree z dyni (125 ml)
5g świeżych drożdży
110g mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka przyprawy do potraw z dyni (link do przepisu - na dole)
szczypta soli
1 jajko
olej do smażenia
do podania: cukier puder lub serek naturalny
*użyłam dyni Hokkaido, która ma zwarty i skrobiowy miąższ

Puree z dyni podgrzać z mlekiem w garnuszku, by całość była lekko letnia, odstawić.
Do miski przesiać mąkę z resztą suchych składników, wkruszyć drożdże, wbić jajko i wlać mleko z dynią, całość dokładnie wymieszać trzepaczką na gęste ciasto.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i nakładać łyżką porcje ciasta, smażyć placuszki na złoto z obydwu stron i usmażone wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Placuszki można oprószyć cukrem puderm lub też polać je naturalnym serkiem wymieszanym z odrobiną cukru pudru.
THERMOMIX:
Ugotowaną dynię włożyć do naczynia miksującego, zmiskować – 30s., o. 4., wlać mleko dodać drożdże i całość podgrzać – 2min., 37st., o. 2. Po tym czasie wbić jajko, dodać cukier, sól, przyprawę i mąkę i całość wymieszać – 1 min., o. 3.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i nakładać łyżką porcje ciasta, smażyć placuszki na złoto z obydwu stron i usmażone wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Domowa przyprawa do potraw z dyni – przepis po kliknięciu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!