Rafaello na krakersach



Krem:
500ml mleka
150g cukru waniliowego (można dać zwykły + ziarenka z 1 laski wanilii)
120g wiórków kokosowych
3 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
200g masła (może być wyjęte prosto z lodówki, ale ogrzane szybciej się rozpuści)
pół opakowania solonych krakersów (ok. 20 sztuk)
50g wiórków kokosowych

Formę ok. 20x20cm wyłożyć folią spożywczą, na spód położyć warstwę krakersów.
Do garnuszka z grubym dnem wlać połowę mleka, dodać żółtka, obydwie mąki i całość roztrzepać, wlać resztę mleka, wsypać wiórki i cukier, wymieszać i zacząć podgrzewać. Cały czas mieszać, podgrzewając na średnim ogniu, aż krem zgęstnieje – około 20 minut, uważać, by krem się nie przypalił!
Do kremu dodać pokrojone w kawałki masło i zmiksować mikserem na gładką masę, podgrzewać jeszcze około 5 minut. Wylać połowę masy do formy, przełożyć warstwą krakersów, wylać resztę masy. Na suchej patelni uprażyć wiórki na złoto i posypać wierzch kremu. Wstawić formę do lodówki na co najmniej całą noc.
THERMOMIX:
Formę ok. 20x20cm wyłożyć folią spożywczą, na spód położyć warstwę krakersów.
W naczyniu miksującym umieścić motylek. Wlać mleko, dodać cukier i wiórki, dodać żółtka oraz obydwie mąki i gotować – 13 min., 90st., o. 1. Po tym czasie dodać masło i podgrzewać – 4 min., 80st., o. 2.
Wylać połowę masy do formy, przełożyć warstwą krakersów, wylać resztę masy. Na suchej patelni uprażyć wiórki na złoto i posypać wierzch kremu. Wstawić formę do lodówki na co najmniej całą noc.
Moje uwagi:
1. Na blachę 25×35 cm należy przygotować podwójną porcję składników – przy czym każdą porcję kremu ugotować osobno.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!