//

Ratatouille – ratatuja

Jednym z moich ulubionych, animowanych filmów jest ten o szczurze Remy'm, który mieszkając na przedmieściach Francji, odkrył w sobie kulinarną pasję - na pewno go znacie, więc nie będę Wam więcej opowiadać, a jak nie znacie - obejrzyjcie, naprawdę fajna i pozytywnie nakręcająca bajka :) a co do samej ratatui (ratatouille) to również bajka - to smak lata wyjęty z piekarnika.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1 duża lub 2 mniejsze (dla 4-6 osób)
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


Sos pomidorowy:
800g pomidorów (waga po obraniu ze skóry, wykrojeniu twardych części i wyjęciu gniazd nasiennych)
4 łyżki oliwy
1 duża, biała cebula
3 ząbki czosnku
125ml (1/2 szklanki) półwytrawnego wina - można pominąć
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego, czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki suszonego chilli
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich

Ponadto:
1 średniej wielkości bakłażan
1 średnia, młoda cukinia - wielkością zbliżona do bakłażana
2 małe, czerwone papryki

sól, pieprz czarny świeżo mielony i oliwa





Najpierw przygotować sos: przygotowane pomidory pokroić w kostkę i zmiksować blenderem na pulpę. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek i smażyć, aż puszczą aromat, wtedy też wlać pomidory i dodać wszystkie przyprawy, zamieszać, przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie wlać wino, zamieszać i gotować jeszcze 5 minut bez przykrycia, często mieszając, sos zmiksować blenderem.

W międzyczasie, kiedy gotuje się sos, przygotować warzywa. Cukinię, bakłażana i paprykę pokroić w poprzek w plasterki grubości ok. 5 mm (ja mam do tego specjalną szatkownicę). Cukinię i paprykę odłożyć, plastry bakłażana rozłożyć na ręczniku papierowym i oprószyć solą z obu stron – po 10 minutach osuszyć plastry ręcznikiem papierowym.

Piekarnik nastawić na 180°C góra/dół. Jedną dużą formę żaroodporną lub dwie mniejsze (miałam dwie okrągłe ok. 24 cm śr.) wysmarować oliwą. Wlać sos i układać warzywa naprzemiennie (cukinia, bakłażan, papryka, cukinia, itd.). Wierzch oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika i piec 45 minut.

Podawać od razu!

Moje uwagi:
1. Możemy pomieszać odmiany cukinii i użyć zielonej i żółtej, możemy też do zapiekanki użyć dodatkowo małego kabaczka.
2. Dla 2 osób zdecydowanie wystarczy pół podanej porcji – z tej porcji dobrze najadło się 5 dorosłych osób.

Przepis zgłaszam do akcji „Warzywa psiankowate 2015” u Mopsika:
w kategorii: paprykabakłażany, pomidory

Akcja-Warzywa-psiankowate-2015



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ratatouille – ratatuja
  • Ratatouille – ratatuja
  • Ratatouille – ratatuja