//

Risalamande – świąteczny deser z Danii

Risalamande to nic innego jak pudding ryżowy z migdałami, podany z ciepłym sosem z wiśni. Tradycja jego przygotowywania w duńskich domach sięga drugiej połowy XIX wieku - wcześniej pudding ryżowy jadali tylko najzamożniejsi Duńczycy, dlatego, że przygotowanie go wymagało drogich i trudno dostępnych składników - jak migdały, cynamon, a nawet - co dziś może nas zdumiewać - ryż. Możliwe, że na spopularyzowanie wielu dworskich potraw miały dziewiętnastowieczne przewroty polityczne - droga do demokracji i przekształcenie ustroju w monarchię konstytucyjną, co spowodowało, że duńskie społeczeństwo zaczęło przechodzić swego rodzaju modernizację - przekształcać się z rolniczego w przemysłowe, powstała nowa klasa społeczna - robotników, a takie zmiany zwykle dawały nowe możliwości. Przez wiele lat deser mocno się zmieniał, w zależności od dostępności dodatków, a po II Wojnie Światowej został spopularyzowany jak deser "dla mas", ponieważ zaczęto dodawać do niego bitą śmietanę, która, notabene, nadaje deserowi niezwykłej puszystości. Risalamande jest dzisiaj ważnym elementem Świąt Bożego Narodzenia obchodzonych w Danii, tradycyjnie podaje się go na deser po obfitym obiedzie wigilijnym. Przesądni Duńczycy do świątecznego puddingu dodają jeden, cały migdał, a ten, kto znajdzie go w swojej porcji dostaje nagrodę - słodycze z marcepanu, czekoladę lub grę, choć najczęściej, dla zabawy, osoba, która znajdzie migdał nie przyznaje się do tego, dopóki cała porcja nie zostanie zjedzona przez biesiadników, z zaangażowaniem poszukujących swojego "szczęścia". W wielu skandynawskich domach puddingi ryżowe są również bardzo popularne, o ile się nie mylę, każdy też ma swoją nazwę na tę pyszną potrawę i sposób przygotowania.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
na deser dla 4 osób
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


1 torebka ryżu jaśminowego lub długoziarnistego (100g)
100ml mleka
4 łyżki domowego cukru z wanilią (lub zwykłego cukru i ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii)
100g migdałów
100ml śmietanki kremówki 30 lub 36% mocno schłodzonej

Wiśnie:
200g mrożonych wiśni
100ml wody
2 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
LUB
słoiczek domowej frużeliny wiśniowej





Migdały (jeśli nie są blanszowane) zalać wrzątkiem, po 5 minutach odcedzić i obrać ze skórek, bardzo drobno posiekać (można to zrobić blenderem). Ryż ugotować na sypko, odcedzić, przełożyć do rondelka, dodać mleko, rozdrobnione migdały, cukier i wanilię i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Zestawić z ognia i odstawić do wystudzenia.

Wiśnie rozmrozić na sicie (by odciekły z wody), wymieszać w rondelku z zimną wodą, cukrem i mąką ziemniaczaną, podgrzewać, cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos, odstawić.

Kiedy ryż ostygnie śmietankę umieścić w wysokim naczyniu i ubić na sztywno, dodać do ryżu i delikatnie wymieszać do połączeni składników. Ryż rozłożyć do miseczek lub pucharków i polać podgrzaną frużeliną.

 

Przepis przygotowałam specjalnie do akcji Mopsika „Kuchnia skandynawska„:

Przygotowując opis do tego przepisu, korzystałam z anglojęzycznej Wikipedii oraz strony poświęconej Danii – infodania.eu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Risalamande – świąteczny deser z Danii
  • Risalamande – świąteczny deser z Danii