Risalamande – świąteczny deser z Danii
1 torebka ryżu jaśminowego lub długoziarnistego (100g)
100ml mleka
4 łyżki domowego cukru z wanilią (lub zwykłego cukru i ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii)
100g migdałów
100ml śmietanki kremówki 30 lub 36% mocno schłodzonej
Wiśnie:
200g mrożonych wiśni
100ml wody
2 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
LUB
słoiczek domowej frużeliny wiśniowej
Migdały (jeśli nie są blanszowane) zalać wrzątkiem, po 5 minutach odcedzić i obrać ze skórek, bardzo drobno posiekać (można to zrobić blenderem). Ryż ugotować na sypko, odcedzić, przełożyć do rondelka, dodać mleko, rozdrobnione migdały, cukier i wanilię i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Zestawić z ognia i odstawić do wystudzenia.
Wiśnie rozmrozić na sicie (by odciekły z wody), wymieszać w rondelku z zimną wodą, cukrem i mąką ziemniaczaną, podgrzewać, cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos, odstawić.
Kiedy ryż ostygnie śmietankę umieścić w wysokim naczyniu i ubić na sztywno, dodać do ryżu i delikatnie wymieszać do połączeni składników. Ryż rozłożyć do miseczek lub pucharków i polać podgrzaną frużeliną.
Przepis przygotowałam specjalnie do akcji Mopsika „Kuchnia skandynawska„:
Przygotowując opis do tego przepisu, korzystałam z anglojęzycznej Wikipedii oraz strony poświęconej Danii – infodania.eu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!