//

Risotto z kwiatami cukinii

Ten, kto zaznał udogodnień własnego ogródka, pewnie nie raz siał cukinię. Jednak cukinia sama w sobie to żaden rarytas - tak łatwo kupić ją... wszędzie. Co innego kwiaty cukinii, które zachwycają swym pięknem na grządkach! Warto zrobić z nich takie właśnie risotto :) u mnie podpatrzone u Sophie Dahl w książce "Na każdą porę" i trochę zmodyfikowane.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-3
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
35


50ml oliwy
1 biała cebula
3 ząbki czosnku
130g ryżu Arborio (do risotto)
200g młodej, malutkiej cukinii
10 kwiatów cukinii (odłożyć 3-4 na koniec gotowania)
1 litr bulionu (gorącego)
125ml białego, wytrawnego wina
20g startego Parmezanu lub Grana Padano (plus trochę do posypania przed podaniem)
sól, pieprz do smaku
2 gałązki świeżej bazylii





Cukinię pokroić w drobną kostkę lub plasterki, ze środka kwiatów wyciąć pręciki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W głębokim naczyniu rozgrzać oliwę, wrzucić i zeszklić cebulę z czosnkiem, wsypać ryż i mieszać, aż cały pokryje się oliwą (będzie szklisty). Wtedy też wlać 1 chochelkę bulionu, włożyć 6 kwiatów cukinii i pokrojoną cukinię  – odparować, cały czas gotując i mieszając i wlać kolejną – powtarzać czynność przez ok. 15 minut, aż ryż zacznie mięknąć (lub do wyczerpania bulionu). Wlać wino, włożyć pozostałe kwiaty cukinii i mieszać jeszcze przez kilka chwil, aż płyn odparuje. Na samym końcu wsypać świeżo starty ser, posiekaną bazylię i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać od razu!



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Risotto z kwiatami cukinii