Risotto z kwiatami cukinii
50ml oliwy
1 biała cebula
3 ząbki czosnku
130g ryżu Arborio (do risotto)
200g młodej, malutkiej cukinii
10 kwiatów cukinii (odłożyć 3-4 na koniec gotowania)
1 litr bulionu (gorącego)
125ml białego, wytrawnego wina
20g startego Parmezanu lub Grana Padano (plus trochę do posypania przed podaniem)
sól, pieprz do smaku
2 gałązki świeżej bazylii
Cukinię pokroić w drobną kostkę lub plasterki, ze środka kwiatów wyciąć pręciki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W głębokim naczyniu rozgrzać oliwę, wrzucić i zeszklić cebulę z czosnkiem, wsypać ryż i mieszać, aż cały pokryje się oliwą (będzie szklisty). Wtedy też wlać 1 chochelkę bulionu, włożyć 6 kwiatów cukinii i pokrojoną cukinię – odparować, cały czas gotując i mieszając i wlać kolejną – powtarzać czynność przez ok. 15 minut, aż ryż zacznie mięknąć (lub do wyczerpania bulionu). Wlać wino, włożyć pozostałe kwiaty cukinii i mieszać jeszcze przez kilka chwil, aż płyn odparuje. Na samym końcu wsypać świeżo starty ser, posiekaną bazylię i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać od razu!
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!