//

Risotto z suszonymi pomidorami

Do całkiem niedawna uważałam risotto za coś skomplikowanego i panicznie bałam się je przygotowywać, ale z drugiej strony jestem tez taka, że lubię podejmować wyzwania. Swoje pierwsze risotto zrobiłam prawie rok temu, dzisiaj risotto nie jest dla mnie wyzwaniem a sposobem na przepyszny i atrakcyjny obiad. To risotto urzeka delikatnością, której nadała mu mozzarella oraz głębokim smakiem suszonych pomidorów - w tym roku z pewnością nasuszę ich więcej.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
45


3 łyżki masła
1 mała, biała cebulka, posiekana w kosteczkę
150g ryżu do risotto
ok. 600ml gorącego bulionu (ilość do regulacji w czasie gotowania)
125g mozzarelli pokrojonej w kosteczkę
2 łyżki świeżej, posiekanej bazylii
kilka suszonych pomidorów
sól, pieprz do smaku
świeżo starty Parmezan lub Grana Padano





Na patelni rozpuścić masło, włożyć cebulkę i smażyć, aż się zeszkli, wtedy też wsypać ryż i całość dokładnie mieszać, aż ryż również stanie się szklisty i ciepły.

Wlać ok. 100 ml bulionu i całość utrzymywać w stanie wrzenia, kiedy bulion się już wygotuje wlać kolejne 100ml i powtarzać tę czynność, aż ryż będzie już miękki, ale jędrny. Kiedy taki będzie, zestawić patelnię z ognia i wsypać pokrojoną mozzarellę, posypać całość bazylią i pokrojonymi w małe paseczki suszonymi pomidorami, przykryć pokrywką na 5 minut.

Po tym czasie całość zamieszać i od razu wyłożyć na talerze, posypać startym serem i dowolnie udekorować.

Przepis pochodzi z książki Maxine Clark „Kuchnia włoska. Krok po kroku do smakowitych przepisów„.

 

A jeśli najdzie Was przysłowiowy „leń”, to możecie zajrzeć na portal FoodPanda.pl i skorzystać z możliwości zamówienia jedzenia z Waszej ulubionej restauracji pod same drzwi – i zjeść w zaciszu domowym przed telewizorem. O portalu piszę w osobnym poście, możecie poczytać o szczegółach, klikając na obrazek:

grafika z: luxuryhaven.co

 



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Risotto z suszonymi pomidorami