//

Risotto z pieczarkami i boczkiem

Risotto... co jest w nim trudnego? Właściwie nic, jeśli opanujemy pewną sekwencję czynności, jaką trzeba wykonać, to właściwie risotto staje się o wiele łatwiejsze, niż większość dań typowych dla kuchni polskiej. Jest to o tyle wdzięczna potrawa, że można dowolnie zmieniać składniki, przyprawy, mając ryż Arborio i trochę bulionu można zrobić risotto z czymkolwiek, co mamy w lodówce, z pieczarkami, z suszonymi pomidorami, mozzarellą, a nawet z samym serem. To risotto jest takie trochę polskie, z boczkiem i pieczarkami, później udekorowałam je jeszcze lubczykiem i żałuję, że nie dodałam posiekanego lubczyku do całej potrawy - uwielbiam ten aromat :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-3
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
30


3 łyżki masła
2 cebulki szalotki (ostatecznie może być 1 mała, biała cebula)
125g wędzonego boczku (nie parzonego)
220g małych, oczyszczonych, obranych pieczarek
4 ząbki czosnku
150g ryżu do risotto (Arborio)
ok. 1 litr bulionu (ja robiłam z domowej kostki rosołowej)
2 łyżki Grana Padano (lub Parmezanu)
pieprz czarny, świeżo mielony, do smaku





Boczek pokroić w kostkę, pieczarki przekroić na pół lub na ćwiartki, 2 ząbki czosnku posiekać, pozostałe 2 odłożyć.

Na patelni rozpuścić masło, obrane szalotki drobno posiekać, wrzucić na patelnię i dusić ok. 2 minuty, mieszając. Dodać boczek, zamieszać i wrzucić pieczarki oraz czosnek, dusić chwilę razem. Na patelnię ze składnikami wrzucić ryż i mieszać, aż zrobi się szklisty i cały pokryje się tłuszczem, wlać 1 chochelkę bulionu i gotować. Cały czas mieszać potrawę, a kiedy wyparuje bulion, dolać kolejną porcję bulionu, powtarzać czynność, aż zużyjemy cały płyn lub ryż będzie dostatecznie miękki.

Na samym końcu dodać starty ser oraz wcisnąć przez praskę 2 pozostałe ząbki czosnku i pieprz, zamieszać i podawać od razu.

Przepis na domową „kostkę” rosołową znajdziesz poniżej:
domowy koncentrat bulionu2



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Risotto z pieczarkami i boczkiem