Risotto ze szpinakiem
3 łyżki oliwy
1 biała cebula
4 ząbki czosnku (dwa dodajemy na końcu)
180g ryżu do risotto (Arborio)
1 litr bulionu
120g szpinaku w liściach
kulka mozzarelli (ok. 125g)
2 łyżki startego Grana Padano (lub Parmezanu)
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól i pieprz czarny do smaku
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i posiekane 2 ząbki czosnku i zeszklić. Dodać ryż i mieszać, aż zrobi się szklisty, wtedy też wlać 1 chochelkę bulionu (moja chochelka ma 100ml) i gotować aż bulion wyparuje, wtedy wlać kolejną chochelkę i powtarzać tę czynność aż do momentu wyczerpania całego bulionu. W międzyczasie pokroić liście szpinaku, a kiedy zużyjemy już 700ml bulionu, dodać z kolejną chochelką liście i gotować, jak wcześniej.
Na samym końcu dodać mozzarellę, Grana Padano, kwaśną śmietanę oraz wcisnąć pozostałe 2 ząbki czosnku, zamieszać i od razu podawać.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!