//

Risotto ze szpinakiem

Mój Ukochany stwierdził, że to risotto było idealne, nie za słone, nie mdłe, po prostu w sam raz. I mnie bardzo smakowało, bo wyszło łagodne i nie przekombinowane. Do tej potrawy możecie użyć mrożonego szpinaku, ale ważne, aby nie był rozdrobniony, tylko w liściach, bo wtedy nie wyjdzie zielona mamałyga, dobrze jest też chwilę wcześniej wszystko sobie przygotować, posiekać czosnek i cebulę, pokroić szpinak, czy mozzarellę, wtedy przygotowanie risotto pójdzie raz dwa :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
30


3 łyżki oliwy
1 biała cebula
4 ząbki czosnku (dwa dodajemy na końcu)
180g ryżu do risotto (Arborio)
1 litr bulionu
120g szpinaku w liściach
kulka mozzarelli (ok. 125g)
2 łyżki startego Grana Padano (lub Parmezanu)
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól i pieprz czarny do smaku





Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i posiekane 2 ząbki czosnku i zeszklić. Dodać ryż i mieszać, aż zrobi się szklisty, wtedy też wlać 1 chochelkę bulionu (moja chochelka ma 100ml) i gotować aż bulion wyparuje, wtedy wlać kolejną chochelkę i powtarzać tę czynność aż do momentu wyczerpania całego bulionu. W międzyczasie pokroić liście szpinaku, a kiedy zużyjemy już 700ml bulionu, dodać z kolejną chochelką liście i gotować, jak wcześniej.

Na samym końcu dodać mozzarellę, Grana Padano, kwaśną śmietanę oraz wcisnąć pozostałe 2 ząbki czosnku, zamieszać i od razu podawać.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Risotto ze szpinakiem
  • Risotto ze szpinakiem