//

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki, rogaliki. Postanowiłyśmy je upiec razem z Judi z bloga Sweet escape into kitchen na św. Marcina. Wiem, wiem, to nie są rogale marcińskie, ani świętomarcińskie, ani nawet z makiem, ale zapewniam, że te drożdżowe słodkości podbiją Wasze serca natychmiast. Kochana Judi, cieszę się, że mogłyśmy znów coś razem upichcić, na tym na pewno się nie skończy :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 24 małe rogaliki
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
75


10g świeżych drożdży
2 łyżki ciepłej wody
90ml mleka
50g masła
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 jajko + 1 żółtko
2 szklanki mąki
coś do nadziewania: konfitura, masa makowa, Nutella





Drożdże rozprowadzić z ciepłą wodą i odrobiną cukru, odstawić.

W rondelku zagotować mleko, zestawić z ognia, dodać masło, cukier i szczyptę soli i mieszać, aż wszystko sie rozpuści, ostudzić. Ostudzoną masę mleczną połączyć z jajkami, drożdżami i mąką. Wyrabiać 10 minut, odstawić by ciasto wyrosło, podwajając objętość.

Gotowe, miękkie i elastyczne ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozwałkować na okrągły placek i podzielić na 8 trójkątów. Nakładać mała porcję nadzienia i zawijać.

Rogaliki układać obok siebie na blasze na papierze do pieczenia i pozostawić na 15 minut, by lekko podrosły, w tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.

Rogaliki posmarować mlekiem i wstawić do piekarnika. Piec 15-20 minut, aż będą rumiane. Można je po wystygnięciu polukrować, my jednak wolimy mniej słodkie wyczyny :).

Przepis z bloga Kuchnia pod świerkami.

Rogaliki Judik możecie obejrzeć tutaj:



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Rogaliki drożdżowe
  • Rogaliki drożdżowe
  • Rogaliki drożdżowe
  • Rogaliki drożdżowe