Rogaliki drożdżowe
![](http://domiwkuchni.pl/wp-content/uploads/2015/02/o-przepisie.png)
![](https://domiwkuchni.pl/wp-content/themes/ingredients/scripts/timthumb.php?src=https://domiwkuchni.pl/wp-content/uploads/2011/11/rogaliki-drożdżowe3.jpg&w=650&h=434)
![](http://domiwkuchni.pl/wp-content/uploads/2015/02/gggg.png)
10g świeżych drożdży
2 łyżki ciepłej wody
90ml mleka
50g masła
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 jajko + 1 żółtko
2 szklanki mąki
coś do nadziewania: konfitura, masa makowa, Nutella
![](http://domiwkuchni.pl/wp-content/uploads/2015/02/spos%C3%B3b-wykonania.png)
Drożdże rozprowadzić z ciepłą wodą i odrobiną cukru, odstawić.
W rondelku zagotować mleko, zestawić z ognia, dodać masło, cukier i szczyptę soli i mieszać, aż wszystko sie rozpuści, ostudzić. Ostudzoną masę mleczną połączyć z jajkami, drożdżami i mąką. Wyrabiać 10 minut, odstawić by ciasto wyrosło, podwajając objętość.
Gotowe, miękkie i elastyczne ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozwałkować na okrągły placek i podzielić na 8 trójkątów. Nakładać mała porcję nadzienia i zawijać.
Rogaliki układać obok siebie na blasze na papierze do pieczenia i pozostawić na 15 minut, by lekko podrosły, w tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Rogaliki posmarować mlekiem i wstawić do piekarnika. Piec 15-20 minut, aż będą rumiane. Można je po wystygnięciu polukrować, my jednak wolimy mniej słodkie wyczyny :).
Przepis z bloga Kuchnia pod świerkami.
Rogaliki Judik możecie obejrzeć tutaj:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!