Rogaliki z kruchego ciasta
440g mąki pszennej
200g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100g cukru pudru
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka z dużych jaj
marmolada (polecam z dzikiej róży), powidła lub Nutella do nadziewania
cukier puder do oprószenia
Do miski przesiać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, dodać pokrojone na kawałki masło, żółtka i kwaśną śmietanę – wszystko posiekać nożem, a następnie rozcierać palcami aż do połączenia składników – z ciasta uformować kulę, owinąć je folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnik nastawić na 180 stopni, 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 4 równe części, z każdej z nich uformować kulę i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy (lub blacie) na okrągły placek o średnicy ok. 20 cm. Podzielić każde koło na 8 równych trójkątów, na końcu każdego nałożyć łyżeczkę marmolady.
Rogaliki zwijać, lekko zaklejając boki. Układać w odstępach na blachach. Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i piec ciasteczka 20 minut, to samo uczynić z drugą blachą (po upieczeniu pierwszej) – upieczone rogaliki od razu wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę, a gdy wystygną, oprószyć cukrem pudrem.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!