//

Roladki naleśnikowe ze szparagami

Byłam pewna, że nie uda mi się w tym roku kupić już szparagów, a jednak byłam nieźle zaskoczona, gdy w sklepie leżał cały kartonik świeżych, zielonych szparagów. Nie miałam wyjścia - musiałam je kupić i koniecznie spożytkować na jakieś fajne, kreatywne przepisy. Tak oto powstały roladki, z delikatnym serkiem, szparagami, szynką szwarcwaldzką (choć w oryginalnym przepisie było to prosciutto) i bardzo smacznym dipem, w smaku przypominającym nasz rodzimy sos tatarski - który dzięki dodatkowi kaparów nabrał fajnego, charakterystycznego smaku. Część roladek zjedliśmy na kolację, a część zabraliśmy następnego dnia do pracy, są bardzo sycące i w zasadzie całoroczne, bo można je zrobić ze szparagów konserwowych. Przepis na te roladki znalazłam w książce Marthy Holmberg "Crepes: 50 Savory and Sweet Recipes", do ich zrobienia wykorzystałam naleśniki również z przepisu z tej samej książki, do których link znajdziecie poniżej.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
5 rolad = 20 małych roladek
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


5 naleśników (z przepisu na te do nadziewania) - link poniżej

150g śmietankowego serka do smarowania
połowa lub całe opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (5-10 plastrów)
500g zielonych szparagów (1 pęczek)
sól, pieprz do smaku

Dip:
160g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
40g majonezu
pół garści małych kaparów
łyżka posiekanego koperku
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/3 łyżeczki skórki otartej z cytryny
sól, pieprz do smaku





Szparagi pozbawić twardych części, a jeśli nie są najmłodsze to dodatkowo obrać skórkę. W garnku z szerokim dnem zagotować osoloną wodę (jak na makaron), do gotującej włożyć szparagi i blanszować 3-4 minut, następnie odcedzić i osuszyć na ręczniku papierowym, wystudzić.

Kapary drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami dipu, schłodzić w lodówce. Szparagi policzyć i podzielić równo na 5 porcji.

Naleśniki kłaść pojedynczo, smarować cienką warstwą serka na całej powierzchni, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem, ułożyć 1 lub 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej oraz szparagi, zwijać dość ciasne rulony. Rulony kroić w poprzek prosto lub na ukos i podawać z przygotowanym dipem.

Jeśli nie podamy roladek od razu, należy zabezpieczyć je folią, by nie obeschły, i przechowywać w lodówce do czasu podania.

Najlepsze naleśniki do tych roladek zrobicie z poniższego przepisu:
Naleśniki MH2



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Roladki naleśnikowe ze szparagami
  • Roladki naleśnikowe ze szparagami
  • Roladki naleśnikowe ze szparagami
  • Roladki naleśnikowe ze szparagami