Roladki naleśnikowe ze szparagami
5 naleśników (z przepisu na te do nadziewania) - link poniżej
150g śmietankowego serka do smarowania
połowa lub całe opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (5-10 plastrów)
500g zielonych szparagów (1 pęczek)
sól, pieprz do smaku
Dip:
160g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
40g majonezu
pół garści małych kaparów
łyżka posiekanego koperku
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/3 łyżeczki skórki otartej z cytryny
sól, pieprz do smaku
Szparagi pozbawić twardych części, a jeśli nie są najmłodsze to dodatkowo obrać skórkę. W garnku z szerokim dnem zagotować osoloną wodę (jak na makaron), do gotującej włożyć szparagi i blanszować 3-4 minut, następnie odcedzić i osuszyć na ręczniku papierowym, wystudzić.
Kapary drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami dipu, schłodzić w lodówce. Szparagi policzyć i podzielić równo na 5 porcji.
Naleśniki kłaść pojedynczo, smarować cienką warstwą serka na całej powierzchni, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem, ułożyć 1 lub 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej oraz szparagi, zwijać dość ciasne rulony. Rulony kroić w poprzek prosto lub na ukos i podawać z przygotowanym dipem.
Jeśli nie podamy roladek od razu, należy zabezpieczyć je folią, by nie obeschły, i przechowywać w lodówce do czasu podania.
Najlepsze naleśniki do tych roladek zrobicie z poniższego przepisu:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!