//

Roladki z bakłażana z ricottą

Pyszna, sycąca przekąska, albo po prostu dobra kolacja - to właśnie te roladki. Jeśli obawiacie się smaku bakłażana - zupełnie gubi się wśród ricotty, orzechów, czosnku i innych składników. Mnie roladki smakowały bardzo, aczkolwiek moi rodzice nawet się nimi zachwycali :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 8-10 dużych roladek
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


1 nieduży, prosty bakłażan
sól, pieprz, oliwa

250g ricotty
garść orzechów pecan lub włoskich, uprażonych na suchej patelni i wystudzonych
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
1 ząbek czosnku
kilka listków świeżego tymianku
30g tartego drobno Parmezanu, Pecorino lub Grana Padano
sól i czarny pieprz do smaku

opakowanie szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej (10 plastrów)
garść pomidorków śliwkowych
garść świeżej rukoli
pół czerwonej cebuli





Bakłażana pokroić w poprzeczne, długie pasy ok. 5mm grubości, ułożyć obok siebie na ręczniku papierowym i oprószyć z obu stron solą, odstawić na 15 minut, by puściły sok – ręcznik papierowy wchłonie go od spodu. Po tym czasie osuszyć plastry ręcznikiem, posmarować oliwą za pomocą pędzelka, oprószyć solą i pieprzem. Mocno rozgrzać patelnię grillową, kłaść plastry bakłażana i grillować, aż zmiękną i pojawią się charakterystyczne, grillowe paski (ale nadal będą nieprzezroczyste), zdejmować bardzo ostrożnie na ręcznik papierowy i przestudzić.

W miseczce wymieszać ricottę z tartym serem, skórką z cytryny, tymiankiem i bardzo drobno posiekanymi orzechami, dodać czosnek (otarty na tarce lub przeciśnięty przez praskę), doprawić do smaku solą i pieprzem.

Pomidorki pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać. Na każdym plastrze bakłażana położyć szynkę tak, by go przykrywała, posmarować przygotowanym serkiem na całej długości (zostawiając ok. 2 cm wolnego od brzegu), na środku ułożyć kilka plasterków pomidorków, kilka listków rukoli i posypać posiekaną cebulą. Zwijać roladki tak, by wolny brzeg był na zewnątrz (by serek nie uciekł) i układać je na talerzu.

Podawać od razu lub schłodzić w lodówce – ja podawałam z grzankami z bagietki.

Przepis podpatrzony od Rachael Ray,
zgłaszam do akcji Mopsika „Warzywa psiankowate 2015” w kategorii bakłażan i odrobinkę pomidory:
Akcja-Warzywa-psiankowate-2015



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Roladki z bakłażana z ricottą