Rustykalna tarta z morelami



Ciasto kruche:
250g mąki pszennej tortowej
125g miękkiego masła
2 żółtka
70g cukru kryształu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany
Nadzienie:
500g twarogu (u mnie od wspomnianej wcześniej kózki - dla delikatniejszych podniebień polecam ser z wiaderka)
3 żółtka
5 płaskich łyżek cukru kryształu
1 łyżeczka pasty waniliowej lub domowej roboty ekstraktu waniliowego
Ponadto:
7 moreli
forma do tart o śr. 26cm z wysokimi ściankami
papier do pieczenia
1 łyżka pasty waniliowej
1 łyżka cukru kryształu
cukier puder do oprószenia

Składniki na kruche ciasto wymieszać w misce i zagnieść ręcznie ciasto o gładkiej konsystencji, włożyć do miski i wstawić na 10 minut do zamrażarki.
Wyściełać formę do tarty papierem do pieczenia (gdy mam problem z utrzymaniem papieru w ryzach po prostu smaruję brzegi i spód masłem, wtedy papier pozostaje na swoim miejscu), nastawić piekarnik na 170 stopni.
Ser trzykrotnie zmielić lub przecisnąć trzykrotnie przez praskę. W misce wymieszać wszystkie składniki nadzienia razem, tworząc gładką, jednolitą konsystencję.
Morele umyć, osuszyć, przekroić na połówki i pozbawić pestek.
Wyjąć ciasto z zamrażarki i rozgnieść i rozwałkować je w formie tak, by brzegi ciasta wychodziły około 1 centymetr ponad brzegi formy, ciasto nakłuć widelcem kilka razy. Nałożyć masę serową i rozsmarować ją równomiernie. Rozłożyć morele – w razie potrzeby można je poprzekrajać jeszcze na plasterki. Wystające brzegi ciasta zawinąć do środka i lekko docisnąć.
Wierzch moreli oprószyć cukrem i polać pastą waniliową.
Wstawić całość do piekarnika i piec 30 minut, po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 15-20 minut, aż do uzyskania zlotego koloru.
Po upieczeniu zostawić tartę w formie w zimnym miejscu (ale nie w lodówce), a po całkowitym wystygnięciu oprószyć ją cukrem pudrem (u mnie na zdjęciach go nie ma).
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!