Rustykalne bułeczki z rozmarynem
15g świeżych drożdży
250ml ciepłej wody
375g mąki pszennej
łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
kilka gałązek rozmarynu + 8 małych gałązek do zaplatania
oliwa do posmarowania i do posypania sól gruboziarnista
Od porcji wody odjąć 3 łyżki i wlać je do miseczki, wkruszyć drożdże, zamieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, oliwę, posiekany rozmaryn, zrobić dołek i wlać wodę i rozczyn drożdżowy, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Wyrobione ciasto posmarować oliwą, włożyć do miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto zagnieść ponownie, w razie potrzeby podsypać mąką, podzielić na 8 części.
Nastawić piekarnik na 200 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z porcji ciasta formować bułeczki – wplatając na górze rozmaryn, układać bułeczki na papierze do pieczenia i wszystkie przykryć ściereczką.
Kiedy piekarnik się nagrzeje posmarować bułeczki oliwą i posypać solą. Wstawić do piekarnika i piec 10-15 minut, wyjąć i zajadać.
Przepis znalazłam na blogu „Filozofia Smaku„.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!