Rydze na maśle
Rydze jadłam pierwszy raz w życiu. Okazało się, że uwielbiam rydze! :) Nie dość, że są atrakcyjne pod względem wyglądu, to mają taki głęboki, mocny, grzybowy smak, którego długo nie zapomnicie :)
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
20
300g świeżych rydzów
70g masła
1 biała cebula (ok. 150g)
sól, pieprz do smaku
Rydze opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i dusić, aż zmięknie. Większe rydze pokroić na mniejsze kawałki, a mniejsze zostawić w całości, włożyć na patelnię i dusić, aż zmiękną, oprószyć solą i pieprzem i smażyć jeszcze chwilę, aż grzyby stracą smak surowizny.
Podawać z tostami lub świeżym chlebkiem z masłem.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!