//

Sałatka Cezar

Plątała mi sie od dawna po głowie taka myśl, by ją zrobić, w końcu mi się udało zmagazynować wszystkie potrzebne składniki i oto jest, powstała w niedzielę w ramach lunchu. Smakowała nam, choc do następnej dodam zamiast sosu z octu balsamicznego - sos zupełnie inny, taki mój projekt :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
40


pół główki sałaty lodowej
pół piersi kurczaka (filet)
2 kromki chleba tostowego
2 łyżki oleju + 1 łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego
sok z ćwiartki cytryny
1 łyżeczka octu balsamicznego
3 łyżeczki oliwy
1 ząbek czosnku
parmezan





Koncentrat bulionu wymieszać z olejem. Pierś kurczaka opłukac, osuszyć, pokroić w paski i wymieszać razem z marynatą, odstawić na pół godziny.

Po tym czasie rozgrzać patelnię i wrzucić kurczaka, smażyć około 10 minut, aż mięso zacznie się rumienić, zdjąc mięso z patelni na ręcznik kuchenny i zostawić do wystudzenia.

Na tą samą patelnię dolać łyżkę oleju, rozgrzać i wrzucić pokrojone w drobną kosteczkę kromki chleba tostowego, smażyć, az się zarumienią i będą chrupiące, również wyłożyć na papierowy ręcznik.

Umytą i oszuszoną sałate porwać na kawałki i umieścić w dość dużej misce, rozłożyć kurczaka.

Przygotowac dressing: zmieszać sok z cytryny z octem balsamicznym, oliwą i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Gotowym sosem polać kurczaka.

Całość posypać grzankami i pokruszonym parmezanem.

 

Przepis podpatrzony na blogu „Eksplozja Smaku„.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!