Sałatka Cezar
pół główki sałaty lodowej
pół piersi kurczaka (filet)
2 kromki chleba tostowego
2 łyżki oleju + 1 łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego
sok z ćwiartki cytryny
1 łyżeczka octu balsamicznego
3 łyżeczki oliwy
1 ząbek czosnku
parmezan
Koncentrat bulionu wymieszać z olejem. Pierś kurczaka opłukac, osuszyć, pokroić w paski i wymieszać razem z marynatą, odstawić na pół godziny.
Po tym czasie rozgrzać patelnię i wrzucić kurczaka, smażyć około 10 minut, aż mięso zacznie się rumienić, zdjąc mięso z patelni na ręcznik kuchenny i zostawić do wystudzenia.
Na tą samą patelnię dolać łyżkę oleju, rozgrzać i wrzucić pokrojone w drobną kosteczkę kromki chleba tostowego, smażyć, az się zarumienią i będą chrupiące, również wyłożyć na papierowy ręcznik.
Umytą i oszuszoną sałate porwać na kawałki i umieścić w dość dużej misce, rozłożyć kurczaka.
Przygotowac dressing: zmieszać sok z cytryny z octem balsamicznym, oliwą i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Gotowym sosem polać kurczaka.
Całość posypać grzankami i pokruszonym parmezanem.
Przepis podpatrzony na blogu „Eksplozja Smaku„.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!