Sałatka jajeczna z ananasem i rodzynkami



4 jajka średniej wielkości
100g rodzynek sułtańskich
8 plastrów ananasa z puszki
1 puszka kukurydzy (285g po odsączeniu)
200g twardego, żółtego sera (u mnie Gouda)
4 łyżki majonezu
2 małe ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego, świeżo mielonego pieprzu

Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą i ostudzić, odstawić. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odcedzić na sicie i przelać zimną wodą, osuszyć i włozyć do miski.
Ananasa pokroić w kostkę, włożyć na durszlak i wsypać do niego kukurydzę z puszki, wymieszać i pozostawić na jakieś 10 minut, by odsączyć płyn. W międzyczasie zetrzeć ser na tarce z grubymi oczkami, dodać go do rodzynek, dodac też czosnek przeciśnięty przez praskę i majonez, sól oraz pieprz. Do miski dołożyć ananasa i kukurydzę, całość dokładnie wymieszać. Jajka obrać, oczyścić z pozostałości skorupek (ja płuczę je pod zimną wodą) i pokroić w niedużą kostkę, dodać do sałatki i całość delikatnie połączyć.
Miskę zabezpieczyć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Podawać schłodzoną.
Przepis znalazłam na blogu „Skarbiec Kulinarny„.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!