//

Sałatka jajeczna z wędzonym kurczakiem

Smaczna i delikatna. Bardzo posmakowało mi takie połączenie smaków, lubię wędzonego kurczaka i groszek, a cały smak podkreślił domowy majonez, który serdecznie polecam przygotowywać nie tylko do tej sałatki, ale i do innych potraw. Przepis na tę sałatkę znalazłam u Mirabelki, myślę, że będzie świetną propozycją nie tylko na Święta, ale również po nich - kiedy trzeba zużyć pokolorowane jajka i dojeść wielkanocne resztki :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
30


300g wędzonego kurczaka (tyle mniej więcej waży 1 kurze podudzie z udem)
4 jajka ugotowane na twardo
kawałek pora
puszka konserwowego groszku (ok. 250g po odsączeniu)
puszka kukurydzy konserwowej (ok. 250g po odsączeniu)
3-4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku





Pora oczyścić, pokroić w piórka, wymieszać w misce ze szczyptą soli i odstawić, by nieco zmiękł.

Kurczaka obrać od kości i razem ze skórą pokroić w kostkę, jajka również pokroić. Warzywa z puszek odsączyć na durszlaku. Wszystkie składniki włożyć do miski z porem, dodać majonez i jogurt oraz przyprawy i delikatnie całość wymieszać.

Sałatkę przykryć i wstawić do lodówki, by się przegryzła, podawać schłodzoną.

Przepis znalazłam na Mirabelkowym Blogu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sałatka jajeczna z wędzonym kurczakiem