//

Sałatka makaronowa w surimi

Surimi - albo się je uwielbia albo nie cierpi. Ja należę do tych pierwszych osób. Pozostawię bez komentarza walory zdrowotne surimi, bo prawda jest taka, że mało jest w sklepach dobrego, uczciwego jedzenia, a gdybyśmy mieli wszystkim się przejmować, to nie jedlibyśmy praktycznie niczego ;) Od czasu do czasu lubię zjeść surimi albo w sałatce, albo po prostu skropione sokiem z cytryny i polane sosem czosnkowym. Ta sałatka jest świetna nie tylko na imprezę, ale i do pracy - osobiście sprawdziłam :D

Stopień trudności:
Ilość porcji:
Czas przygotowania (min):
25
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
40


125 g drobnego makaronu (waga przed ugotowaniem)
200g pomidorków śliwkowych (lub koktajlowych)
3 jajka ugotowane na twardo
1 opakowanie paluszków surimi (250g)

cytryna

3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy (u mnie miodowa Dijon)
sól, czarny pieprz do smaku





Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić, wystudzić.

Majonez wymieszać z musztardą, odstawić. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Surimi przekroić wzdłuż na pół i skropić sokiem z cytryny, lekko rozsmarować palcem sok po paluszkach :), a następnie pokroić je w kostkę wielkości krojonych pomidorków. Jajka pokroić w taką samą kostkę. Dodać makaron i wszystko razem delikatnie wymieszać z przygotowanym sosem majonezowo-musztardowym.

Przyprawić do smaku – koniecznie dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Sałatkę schłodzić przed podaniem.

Do sałatki można dodać posiekany koperek lub zmiażdżony ząbek czosnku.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sałatka makaronowa w surimi
  • Sałatka makaronowa w surimi