Sałatka ryżowa z surimi
300g suchego ryżu (3 torebki)
1 ogórek szklarniowy (ok. 300g)
1 puszka kukurydzy konserwowej
250g paluszków surimi (1 opakowanie)
1/2 cytryny
pęczek koperku
2 małe ząbki czosnku
3 łyżki majonezu (miałam domowy)
sól, pieprz do smaku
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić, przełożyć do miski. Kukurydzę odcedzić, wymieszać z ryżem. Ogórka obrać, pokroić w kostkę, położyć na sicie i wymieszać z 1/2 łyżeczki soli, odstawić na 15 minut. Surimi obrać z folii, opłukać pod bieżącą wodą, ułożyć na ręczniku papierowym i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 10 minut, a potem pokroić na kawałki szerokości ok. 5mm.
Odcedzonego ogórka dodać do ryżu, dodać majonez, posiekany drobno koperek i czosnek oraz sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać, na samym końcu dodać surimi, bardzo delikatnie przemieszać, sałatkę przykryć i schłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!