Sałatka szwedzka po mojemu
Sałatka:
2 kg ogórków gruntowych
2 białe cebule (350g po obraniu)
1-2 czerwone, dorodne papryki
3 litry gorącej wody
10 płaskich łyżek soli kamiennej
Przyprawy do słoiczków (na słoiczek 350ml):
1-2 plasterki obranej marchewki
20 ziarenek białej gorczycy
1 ziarenko ziela angielskiego
2 ziarenka czarnego pieprzu
1 łyżka oleju
Zalewa:
1 litr przegotowanej wody
500ml octu
650g cukru
2 łyżki miodu
Ogórki umyć, umieścić w dużej misce, zalać zimną wodą i odstawić na 1 godzinę, po tym czasie znów przepłukać, osuszyć. Ogórki poszatkować na cienkie plasterki, paprykę również, cebulę posiekać w kosteczkę, wszystko wymieszać razem.
W gorącej wodzie rozpuścić sól i zalać taką solanką warzywa w misce, wymieszać i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie wszystko odcedzić na sicie.
Do wyparzonych słoiczków porozkładać przyprawy (w tym tylko połowę gorczycy) i po plasterku marchewki oraz wlać po 1 łyżce oleju, powkładać warzywną sałatkę, nie uciskając, na wierzch wsypać resztę ziarenek gorczycy i (opcjonalnie) porozkładać po plasterku marchewki.
W garnku umieścić wodę, ocet oraz cukier i miód i całość podgrzać, aż cukier się rozpuści, gotową zalewą zalać sałatkę w słoikach, zostawiając ok. 0,7 cm wolnego miejsca od krawędzi słoika. Słoiki zakręcić nie dokręcać, wstawić do garnka i wlać wodę.
Gotować słoiki 15 minut od zagotowania wody (gotować w odkrytym garnku), ugotowane wyjąć, dokręcić mocno nakrętki i postawić do góry dnem, zostawić do wystygnięcia. Kiedy słoiki ostygną można nimi trochę wstrząsnąć, by zalewa dobrze się dostała w zakamarki i by przyprawy się wymieszały.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!