Sałatka w słoikach – z kapusty
Sałatka:
2,5 kg białej kapusty (nie licząc głąbów, wierzchnich liści - waga po posiekaniu)
1 kg czerwonej papryki - po oczyszczeniu gniazd nasiennych i błonek
500g marchwi - po obraniu i odcięciu końcówek
500g białej cebuli - po obraniu i odcięciu twardych części
3 łyżki soli
1 płaska łyżeczka świeżo mielonego, czarnego pieprzu
Zalewa:
250ml oleju dobrej jakości
250ml octu
500g cukru pudru
Do każdego słoiczka:
1 ziele angielskie
kawałek liścia laurowego
Kapustę obrać z wierzchnich liści aż na wierzchu będą tylko te białe i podzielić ją na 4 części, posiekać w drobne paseczki, wyrzucić głąby – zważyć i zetrzeć tyle kapusty, aż wyjdzie 2,5 kilo, włożyć do bardzo dużej miski lub garnka.
Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do kapusty. Paprykę wypłukać w środku, osuszyć i podzielić na ćwiartki, pokroić na cienkie paseczki, cebulę również pokroić w ćwiartki i w paseczki, wszystko dodać do miski z kapustą i marchewką.
Na to wszystko wsypać sól i pieprz i bardzo dokładnie wymieszać, aż wszystkie warzywa będą równomiernie wymieszane ze sobą.
W garnuszku zagotować składniki zalewy do momentu, aż cukier się rozpuści, wlać zalewę do miski z warzywami i dokładnie całość wymieszać.
Do każdego słoika nakładać salatkę – w połowie nakładania włożyłam listek i ziele angielskie – po czym wypełnić resztę słoika, pozostawiając około 1 centymetr odstępu od brzegu słoika.
Nakładając sałatkę należy ją bardzo mocno ugniatać – ja pierwszą część odciskałam z zalewy, a po włożeniu do słoików przypraw – ziela i listka – nakładałam trochę sałatki nie odciśniętej z zalewy. Na koniec można jeszcze dolać odrobinę zalewy.
Słoiki zakręcić – nie dokręcać – pasteryzować w kąpieli wodnej 30 minut od momentu zagotowania wody. Wyjąć słoiki, mocno dokręcić i postawić do góry dnem do momentu całkowitego wystudzenia.
Słoiki przechowywac w chłodnym miejscu.
Przepis ze strony przepisy.styl.fm.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!