Sałatka Waldorf
1/2 szklanki orzechów włoskich + garść do przybrania
1/2 szklanki winogron + garść do przybrania
1/2 szklanki serela korzeniowego
1 słodkie jabłko
3 łyżki majonezu
1 łyżka świeżego soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
sałata zielona lub rukola
Orzechy do sałatki podzielić na mniejsze kawałki i zalać gorącą, przegotowaną wodą, odstawić na 5 minut, a następnie wylać całośc na sitko, przepłukać zimną wodą i odcedzić.
Selera umyć i pokroić w słupki i również sparzyć i odcedzić na sitku.
W misce wymieszać majonez z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wrzucić orzechy i selera.
Winogrona umyć, osuszyć i podzielić na ćwiartki, w razie potrzeby wybrać pesteczki, włożyć winogrona do miski.
Jabłko umyć, obrać i wydrążyć z gniazda nasiennego i pokroić na kawałeczki, dodać do reszty składników w misce i wszystko razem wymieszać.
Na półmisku wyłożyć sałatę, a na sałatę wyłożyć sałatkę. Przystroić resztą wyparzonych orzechów włoskich i pokrojonymi winogronkami. Podawać od razu.
Sałatka będzie najsmaczniejsza, kiedy wszystkie składniki będą dobrze schłodzone.
Sałatkę według przepisu z książki „Szybka kuchnia”, robiłam razem z Malwiną, Emmą, Anią-Mopsikiem, Shinju, Pelą, Pluskotką, Maggie i Ilonką.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!