Sałatka warstwowa z surimi



2 duże ziemniaki (ok. 200g każdy)
1 duża marchew
6 jajek
10 paluszków krabowych
ok. 100g majonezu
sól i pieprz czarny do smaku

Marchew oraz ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w łupinkach w osolonej wodzie (ok. 40 minut). Jajka ugotować na twardo – można włożyć je do tego samego garnka, gdzie gotują się warzywa i nastawić 12 minut. Warzywa i jajka dokładnie wystudzić i obrać.
Paluszki krabowe obrać z folii, opłukać pod bieżącą wodą, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny, po 10 minutach osuszyć.
1. Ziemniaki pokroić w bardzo drobną kostkę, połowę ułożyć na dnie przezroczystej, wysokiej miski, posmarować je połową majonezu.
2. Ułożyć pokrojone surimi..
3. Oddzielić białka od żółek, białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ułożyć na surimi, oprószyć solą i pieprzem.
4. Na tej samej tarce zetrzeć marchew i ułożyć równą warstwą.
5. Wyłożyć drugą część ziemniaków i posmarować resztą majonezu.
6. Na tarce z drobnymi oczkami zetrzeć żółtka bezpośrednio na wierzch sałatki.
Miskę przykryć folią i schłodzić sałatkę w lodówce. Wyjąć bezpośrednio przed podaniem.
Przepis znalazłam na blogu CafeBabilon.
Do przygotowania sałatki użyłam domowego majonezu:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!