//

Sałatka z brokuła, kukurydzy i fety

Pyszna, zdrowa sałatka, a przede wszystkim nasycona pięknymi, wiosennymi kolorami poprawi humor nawet w najbardziej beznadziejną pogodę. Jest świetna do dań z grilla, jak i do samodzielnego zjedzenia.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
35


1 duży brokuł
1 opakowanie (250g) sera feta
pół puszki kukurydzy (ok. 100g)
3 łyżki majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 ząbki czosnku





Najpierw zrobić sos: wymieszać majonez ze śmietaną i dodac zmiażdżone (przez praskę) ząbki czosnku, odstawić.

Brokuła umyć i podzielić na różyczki, włożyć do gotującej się (osolonej) wody i obgotować tak, by nadal były chrupkie, odcedzić i całkowicie ostudzić.

Ser feta pokroić w kostkę i połowę, wraz z połową porcji kukurydzy wyłożyć na dno miski, wylać też połowę sosu. Rozłożyć różyczki brokuła obok siebie, wyłozyć resztę fety, kukurydzy i polać sosem, odstawić, a przed samym nałożeniem na talerze zamieszać.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sałatka z brokuła, kukurydzy i fety