Sałatka z buraczków z kokosem
Zakochałam się w niej (sałatce), kiedy moja mamusia zrobiła ją po raz pierwszy. Wiem, że połączenie buraków, wiórek kokosowych i majonezu brzmi dość kontrowersyjnie i dla niektórych nie do przeżycia, ale zaprawdę! TO JEST PYSZNE!! :)
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
80
600g buraków
3 czubate łyżki wiórek kokosowych
3 łyżki majonezu
pół łyżeczki soli do smaku
Buraki ugotować do miękkości, przez około godzinę. Dobrze ugotowane buraki to takie, z których po przejechaniu palcem bez problemu schodzi łupinka. Po ugotowaniu przelać buraki zimną wodą i obrać jeszcze na ciepło z łupinek, odkrajając końcówki.
Całkiem ostudzone buraczki pokroić w plasterki, a następnie w słupki. Wsypać wiórki kokosowe i dodać majonez oraz sól. Wszystko razem wymieszać i odstawić, by nieco się przegryzła.
Sałatka jest świetna sama, jak i jako dodatek do zwykłego schabowego czy klusek śląskich :)
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!