//

Sałatka z fasoli

Ta sałatka to idealny przepis dla wielbicieli fasoli, my ją bardzo lubimy, więc często pojawia się na naszym stole - choć przygotowywana przez moją Mamuśkę, a nie przeze mnie :) Jak dla mnie ta sałatka jest idealna do potraw z grilla, niemalże ekspresowa w przygotowaniu i przepyszna. W tym przepisie można dowolnie mieszać rodzaje fasoli, można użyć wyłącznie białej, lub czerwonej - nie musimy jej nawet sami gotować, kiedy użyjemy fasoli z puszki.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 500-600 g
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
10


250g ugotowanej białej fasoli (drobnej)
250g ugotowanej czerwonej fasoli
pęczek natki pietruszki
1 duży ząbek czosnku (lub 2 małe)
3-4 łyżki oleju lub oliwy (w zależności który smak nam bardziej odpowiada)
sól i świeżo mielony, czarny pieprz do smaku





Jeśli fasola jest w wodzie lub zalewie, należy ją dobrze odsączyć i włożyć do miski (nie przepłukiwać dodatkowo wodą). Wcisnąć czosnek przez praskę, dodać olej i wymieszać. Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do sałatki, całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić sałatkę na przynajmniej 30 minut, by się przegryzła.

Sałatka najlepsza jest do spożycia jeszcze tego samego dnia, kiedy została przygotowana.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sałatka z fasoli
  • Sałatka z fasoli