Sałatka z figami, fetą i rukolą
8 świeżych fig pokrojonych w ćwiartki
2 słodkie pomarańcze obrane ze skóry
100g drobnego cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 zmiażdżony ząbek czosnku
sól do smaku
80 ml oliwy
100g sera feta
dwie garście rukoli
czarny, świeżo mielony pieprz
Pomarańcze pokroić na pół, a następnie w półcentymetrowe plastry, odłożyć.
Na patelnię wsypać połowę cukru i zacząć podgrzewać, nie mieszać. Kiedy cukier się rozpuści i zrobi się złoty włożyć figi i smażyć 2 minuty, a następnie obrócić na drugi przekrojony bok i smażyć kolejną minutę. Zdjąć z patelni na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać pozostały cukier aż zrobi się złoty karmel, włożyć pomarańcze i smażyć po 1 minucie z każdej strony, zdjąć z patelni na talerz z figami (karmel ma zostać na patelni).
Zdjąć patelnię z ognia i na pozostały na niej karmel wlać sok z cytryny, dodać czosnek, sól i pieprz, mieszać aż składniki się połączą, na samym końcu wmieszać oliwę i sok, który wypłynął z owoców na talerzu, odstawić.
Na talerzu (lub talerzach) porozkładać figi i pomarańcze, posypać pokruszonym serem feta i polać przygotowanym dressingiem. Na samym końcu posypać rukolą i podawać od razu.
Przepis na domowe croissanty znajdziecie poniżej:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!