//

Sałatka z gorgonzolą i gruszką

Kto by pomyślał, że połączenie słodkiego miodu z tak intensywnym (w smaku i zapachu) serem może być tak rewelacyjne? Sałatka z gruszki, gorgonzoli i orzechów, podana na rukoli - u nas świeżutka z własnego ogródka - i skropiona delikatnym dressingiem to świetna propozycja przede wszystkim na lekką kolację, lub na śniadanie - jak kto lubi. Będzie też świetnym dodatkiem do grilla. Przygotowałam swoją wersję tej sałatki po tym, jak jedliśmy ją w odwiedzinach u wujostwa mojego Męża - ciocia Teresa zrobiła tę sałatkę z dodatkiem suszonych pomidorków, nie wiem czy z miodem, ale była przepyszna :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 2 osób
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
5
Czas całkowity (min):
20


4 garście rukoli
120g delikatnej gorgonzoli
1 dojrzała, słodka gruszka
garść ćwiartek orzechów włoskich

Dressing:
3 łyżki ulubionego, płynnego miodu
kilka kropli soku z cytryny





Rukolę opłukać i osuszyć, rozłożyć na dwóch talerzach. Orzechy uprażyć na suchej patelni, przełożyć na talerzyk i przestudzić. Miód wymieszać z sokiem z cytryny.

Gruszkę obrać, przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niewielką kostkę, poukładać ją na rukoli. Ser pokroić w podobne kawałki jak gruszka i poukładać między kawałkami owoców. Polać wierzch przygotowanym dressingiem.

Posypać wierzch sałatki orzechami, krusząc je w palcach, podawać od razu – polecam z grzankami z tostera.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sałatka z gorgonzolą i gruszką
  • Sałatka z gorgonzolą i gruszką