//

Sałatka z łososia i jajek

Ta pyszna i prosta w wykonaniu sałatka to świetna, śniadaniowa propozycja (lub kolacyjna!). Najwięcej pracy i czasu z pewnością poświęcimy na ugotowanie i wystudzenie jajek i ewentualnych grzanek - bo czosnkowe grzanki naprawdę Wam do niej polecam.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 4-5 osób (lub dla 2 jako posiłek główny)
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


ulubiony mix sałat (użyłam takiego z rozszponką i endywią)
4 jajka średniej wielkości
1 średnia, czerwona cebula
150g wędzonego na zimno łososia

Dressing:
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy DIjon (polecam miodową)
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka wody
szczypta soli, świeżo mielony pieprz





Jajka ugotować na twardo i dobrze wystudzić (ja wkładam jajka na gotującą się wodę i gotuję 12 minut).

Składniki dressingu połączyć i wymieszać.

Sałaty umyć, dobrze osuszyć i ułożyć na półmisku lub talerzu. Cebulę pokroić w drobne piórka, posypać nią sałatę. Jajka obrać i pokroić w ćwiartki. Plasterki łososia zwinąć i ułożyć na sałacie, całość skropić dressingiem, ułożyć pokrojone jajka i całość oprószyć świeżo mielonym, czarnym pieprzem.

Podawać od razu, polecam doń czosnkowe grzanki z poniższego przepisu:

sałatka z łososia i mango na rukoli3



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sałatka z łososia i jajek
  • Sałatka z łososia i jajek