Sałatka z łososia i jajek
ulubiony mix sałat (użyłam takiego z rozszponką i endywią)
4 jajka średniej wielkości
1 średnia, czerwona cebula
150g wędzonego na zimno łososia
Dressing:
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy DIjon (polecam miodową)
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka wody
szczypta soli, świeżo mielony pieprz
Jajka ugotować na twardo i dobrze wystudzić (ja wkładam jajka na gotującą się wodę i gotuję 12 minut).
Składniki dressingu połączyć i wymieszać.
Sałaty umyć, dobrze osuszyć i ułożyć na półmisku lub talerzu. Cebulę pokroić w drobne piórka, posypać nią sałatę. Jajka obrać i pokroić w ćwiartki. Plasterki łososia zwinąć i ułożyć na sałacie, całość skropić dressingiem, ułożyć pokrojone jajka i całość oprószyć świeżo mielonym, czarnym pieprzem.
Podawać od razu, polecam doń czosnkowe grzanki z poniższego przepisu:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!