Sałatka z ogórków
Warzywa:
2,5 kg niedużych, gruntowych ogórków
250g białej cebuli
250g obranej marchwi
2,5 łyżki soli
pęczek natki pietruszki
pęczek naci selera
Zalewa:
130g białego cukru
60ml oleju
60ml octu
Ogórki wymoczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 1 godzinę, dokładnie je umyć, wypłukać. Marchew umyć obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, a ogórki posiekać w drobne plasterki, cebulę pokroić w piórka (czyli cieniutkie półksiężyce), wszystkie warzywa wymieszać razem z solą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dobrze odcisnąć z soku i dodać posiekaną natkę pietruszki i selera, wymieszać.
Zagotować zalewę, ciepłą wlać do warzyw, wymieszać i ciasno układać w słoikach, jeśli zostanie trochę zalewy, można dopełnić nią sałatkę w słoikach. Słoiki zakręcić i pasteryzować w kąpieli wodnej 15 minut od momentu zagotowania wody. Gorące przetwory wyjąć, dobrze zakręcić, po chwili obrócić do góry dnem i pozostawić tak do wystudzenia.
Przepis znalazłam na smaczny.pl.
Zobacz też inne przepisy na wytrawne przetwory:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!