Sałatka z rukolą, gruszką i serem blue
125g świeżej rukoli (1 opakowanie)
2 dojrzałe gruszki, słodkiej odmiany (ja miałam Packham)
100g sera blue (bez białej pleśni na skórce)
garść zielonych winogron
Orzechy:
po pół garści orzechów włoskich i pekan (lub garść jednych albo drugich)
2 łyżki syropu klonowego
Dressing:
4 łyżki miodu akacjowego
2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka musztardy Dijon miodowej (lub zwykłej Dijon)
Ponadto:
500ml zimnej wody
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Piekarnik nastawić na 130°C góra/dół. Rukolę opłukać pod bieżącą wodą, rozłożyć na ściereczce i osuszyć papierowym ręcznikiem. W misce wymieszać wodę z sokiem z cytryny, a w drugiej wymieszać składniki dressingu, aż się połączą.
Orzechy połamać i rozłożyć na blasze na papierze do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec 10-15 minut, aż będą uprażone (chrupiące), gorące wyjąć z piekarnika, polać syropem klonowym i dobrze wymieszać, by wszystkie lśniły, odstawić do wystudzenia.
Na półmisku (lub dwóch) rozłożyć całą rukolę. Winogrona pokroić na połówki, odłożyć. Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć z nich gniazda nasienne i pokroić na paski, zamoczyć na chwilę w wodzie z sokiem z cytryny i osuszyć na ręczniku papierowym – a następnie rozłożyć na rukoli. Między kawałkami gruszki poukładać połówki winogron. Ser pokroić w drobną kostkę (ok. 7x7mm) i rozłożyć na wierzchu sałatki. Sałatkę skropić dressingiem, wykorzystując cały, jaki przygotowaliśmy. Na samym końcu posypać równo orzechami.
Podawać jako indywidualne danie lub dodatek do mięs.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!