Sałatka z truskawkami i speckiem
200g świeżych truskawek
2 łyżki oliwy
2 łyżki ciemnego sosu na bazie czerwonego octu winnego
sól, pieprz
kostka (ok.200-250g) sera Halloumi
mix sałat (u mnie rukola, roszponka, sałata masłowa i czerwona kędzierzawa oraz młoda botwinka
kilka listków świeżej bazylii i mięty
opakowanie szynki Speck (lub szwarcwaldzkiej) - ok. 150g
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki, wymieszać z oliwą, sosem z octu winnego, szczyptą soli i pieprzu, odstawić. Sałaty umyć i dokładnie osuszyć, poukładać na talerzach.
Ser pokroić w plasterki o grubości 0,5cm, do jednej strony plastra przyłożyć listek bazylii. Rozgrzać mocno patelnię i kłaść ser listkami do dołu, smazyć na złoto z obu stron, zarumieniony ser rozłożyć na sałacie. Poukładać też porwaną w kawałki szynkę i rozłożyć truskawki, polać całość sosem, który powstał z owoców. Udekorować listkami mięty i podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!