Sałatka ze szparagami i jajkiem
3 garście rukoli
250g zielonych szparagów (pół pęczka)
3 łyżki oliwy
3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
4 jajka
sól, pieprz do smaku
Dressing:
5 łyżek oliwy
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka sosu balsamicznego (ciemnego, lub octu balsamicznego)
szczypta soli i pieprzu
kilka kropli soku z cytryny
2 łyżki posiekanego koperku
Składniki dressingu dokładnie wymieszać, odstawić.
Jajka ogrzać w miseczce z ciepłą wodą (by nie pękły przy gotowaniu). Zagotować wodę w rondlu, do gotującej włożyć jajka i nastawić czas – 8 minut. Po ugotowaniu obficie przelać rondel zimną, bieżącą wodą i odstawić z tą wodą, by jajka przestygły, a następnie je obrać.
Szparagi pozbawić twardych części, pokroić je na ukos. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, włożyć szparagi i smażyć ok. 7 minut, aż zmiękną i zaczną się rumienić, zestawić z ognia, ale nie studzić.
Rukolę opłukać i osuszyć, rozłożyć na talerzach. Szynkę pokroić w poprzek, porozkładać na rukoli, ułożyć szparagi, całość polać dressingiem. Jajka przełamać na pół, ułożyć na sałatce, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem i od razu podawać (tak by szparagi były nadal ciepłe).
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!